Eten & drinken in Brugge

Typische Belgisch zijn natuurlijk de Vlaamse frieten. Waar men vroeger uit nood bij gebrek aan vis aardappelen ging frituren, is deze specialiteit tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Belgische cultuur. Een bezoek aan Brugge is dan ook niet compleet zonder je gezondigd te hebben aan een puntzak echte Vlaamse frieten die je overal op straat kunt kopen.

Een andere kenmerkende lekkernij in België is chocolade. Dat geldt ook voor Brugge, en dan vooral de pralinés. Er zijn tegenwoordig meer dan honderd verschillende soorten. Specifiek voor Brugge is het Brugsch Swaentje. Het precieze recept van deze stadspraliné is geheim, maar probeer hem tijdens je weekendje Brugge zeker uit. Een bezoek aan een echte Belgische chocolatier is zo gemaakt, want die vind je overal in de Brugse straten. Een keuze maken uit de honderd verschillende pralinés die er allemaal even lekker uitzien, is lastiger. Wat je ook zeker moet proeven zijn de Brugse kletskoppen. Deze fijne knapperige koekjes worden al meer dan honderd jaar volgens hetzelfde recept gebakken door bijna elke Brugse bakker.

En dan is er nog het Belgische bier. Bekend in België zijn vooral abdijbier zoals Leffe en Hoegaarden en speciaalbier, zoals krieklambiek. Ook Brugge heeft op dit gebied haar eigen specialiteiten. De bekendste zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik, maar ook Die Scone Blonde, Diene Stouterik en Diene Simon zijn typische Brugse bieren. De stad kent talloze biercafés die vaak wel meer dan honderd verschillende bieren met elk hun eigen stijl en glas schenken.

Tips

  • Een zak frieten haal je bij één van de vele ‘fritkotten’ op straat, in een steeg of op een plein of na je bezoek aan het Frietmuseum.
  • Een chocoladefee begeleidt je door het chocolademuseum Choco-Story. Zij vertelt je alles over de oorsprong van cacao en laat je de mooiste chocolade kunstwerken zien. En proeven.
  • Huisbrouwerij De Halve Maan is een actieve familiebrouwerij in Brugge en vooral bekend van het ‘Straffe Hendrik’ bier. Na de rondleiding door de brouwerij en door het museum geniet je van het uitzicht over Brugge, natuurlijk onder het genot van een huisgebrouwen biertje en van de geserveerde streekgerechten.
  • De Brugse biercultuur heeft veel invloed op de keuken en veel gerechten worden dan ook in bier worden klaargemaakt. Zo ook de typische Brugse specialiteit ‘konijn in pruimen’, een gerecht die je zeker moet proberen als je uit eten gaat.